Osmanlı Devleti
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
Osmanlı Devleti
Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye
دولت عالیه عثمانیه
Bayrak Amblem
←(1299–1922) →
Slogan
(Osmanlıca) دولت ابد مدت
Devlet-i Ebed-müddet
Osmanlı Harıtası
1683 yılında Osmanlı Devleti
Resmi dil Osmanlıca
Başkent Söğüt (1299-1299)
Bilecik (1299-1326)
Bursa (1326-1364)
Edirne (1364-1453)
İstanbul (1453-1922)
İktidar Osmanlı Padişahları
Nüfus 14 milyon (1915'ler)
Yüzölçümü 6.3m km2; (1902);
20.0m km2; (1595)
Kuruluş tarihi 1299
Yıkılış tarihi 1 Kasım 1922
Para Birimi Akçe, Kuruş, Lira, Sultani
Millî Marşı Devlet-i Aliye-i Osmaniyenin Milli Marşları
Osmanlı Devleti, ya da Osmanlı İmparatorluğu[1] (Osmanlıca: دولت عالیه عثمانیه, Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye) 1299 senesinde şimdiki Türkiye Cumhuriyeti'nin Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Osman Bey tarafından Osmanoğulları Beyliği olarak kurulmuştur.
En geniş zamanında devlet, üç kıtaya yayılmış, İstanbul ile sınırlı bir şehir devletine dönüşmüş olan Bizans İmparatorluğu'nu yıkmış, bazı tarihçilere göre bu Yeni Çağ'ı başlatan olay olmuştur. Devletin kurucusu ve Osmanlı Hanedanının atası olan Osman Bey, Oğuzların Kayı boyundandır. Osmanlı Devleti Sünni Müslüman hakim kültürün yönetim, yasama ve yargıda hakim olduğu, Hıristiyan,Musevi ve diğer azınlıkların ise belirli yasal düzenleme ve sınırlamalar ayrıştırılmasına rağmen göreceli olarak dini özgürlüklere sahip olduğu bir devletti[2]. Hakimiyeti altında bulunan topraklarda yaşayan halklar zaman zaman, toplu ya da yerel ayaklanmalar ile Osmanlı iktidarına karşı çıkmışlardır. Türkiye'deki kimi, ve Türkiye dışındaki tarihçilerin çoğuna göre Osmanlı Devleti yönetim ve yürütmede temel esasları Doğu Roma İmparatorluğu'ndan almış bir imparatorluktur[kaynak belirtilmeli], çağdaş anlamda emperyalizm ve sömürü çağrışımı yapması sebebiyle Türkiye'de Osmanlı İmparatorluğu yerine Osmanlı Devleti kullanımı tercih edilmektedir.
Konu başlıkları
[gizle]
Beylik (1299 öncesi) [değiştir]
Ana madde: Osmanlı Devleti Beylik Dönemi
Anadolu Selçuklu hükümdarı, Kayı boyu'nu Ankara'nın yakınlarındaki Karacadağ yöresine yerleştirdi. Anadolu Selçuklu Devleti'nin Kayılar'a verdiği bu toprak 1.000 kilometrekareden ibarettir. Kayılar, batıya yönelerek Bizans'ın Söğüt ve domaniç bölgelerini, Ertuğrul Gazi ile aldılar.
13. yüzyıl'da Anadolu, giderek artan ölçülerle Moğol egemenliğine girmeye başladı. 14. yüzyıl başlarında Anadolu'nun batı kısımlarında pek çok Türkmen beyliği ortaya çıktı. Bu beyliklerin en küçüğü, Eskişehir-Sakarya-Söğüt dolaylarındaki Osmanlı Beyliği idi. Osmanlı Beyliği, artık iyice zayıflamış olan Bizans İmparatorluğu ile karadan sınıra sahip tek Türkmen beyliği idi. Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Eskişehir-Sakarya- Söğüt dolayları Anadolu'da biçim bakımından İlhanlılar'a bağlı olsa da, Moğol İlhanlı etkisinin uzanamayacağı kadar batıda yer alan bir bölgeydi. Bu yüzden Osmanlı Beyliği'nin toprakları, Moğol baskısından kaçan Oğuz aşiretleri, Anadolu Selçuklu asker, memur ve bilim adamı için bir sığınak yeri işlevini görüyordu. Osmanlı devletinin yanında bir çok boy da orada idi bunlara : uç beylikleri denir. Osmanlı devleti daha sonradan büyüyerek Avrupa yakasına geçti buradan Bizansı alarak Avrupaya yayıldı.
Kuruluş (1299 - 1453) [değiştir]
Ana madde: Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi
Türk tarihi
Ön Türk[ Göster ]
Ön Türkler
İlk Türk Topluluklarında Yaşam Tarzı
Tengricilik
Bozkır İmparatorluğu Geleneği
Bozkır İmparatorlukları[ Göster ]
Göçebe
Hiung-nu Tanhuluğu
Akhunlar
Göktürk Kağanlığı
İkinci Göktürk Kağanlığı
Uygur Kağanlığı
Türgişler• Karluklar• Kırgızlar
Yerleşik
Beş Barbar Onaltı Krallık
Han Zhao• Hou Zhao• Wei• Xia
Kansu Uygur Krallığı
Karahoca Uygur Krallığı
Karahanlılar
Beş Hanedan On Krallık
Şatoular: Hou Tang• Hou Jin• Hou Han
Ural'ın batısı
Avrupa Hun İmparatorluğu
Avrupa Avar İmparatorluğu
Hazar Hanlığı
Peçenekler
İdil Bulgarlar
Memlûklar[ Göster ]
Eyyubiler
Mısır Memulûk
Gazneliler
Delhi Sultanlığı(1206 - 1526)
Moğolların mirasçıları[ Göster ]
Cuci'nin ulusundan doğan ülkeler
* Cuci ulus sağ kanadı (Batıda)
o Altın Orda Hanlığı
o Kırım Hanlığı
o Kazan Hanlığı
o Astrahan Hanlığı
o Nogay Orda
o Sufi Hanedanı
o Kasım Hanlığı
* Cuci ulus sol kanadı (Doğuda)
o Küçüm Sibir Hanlığı
o Şeybani Hanlığı (Özbekler)
+ Buhara Hanlığı
+ Hiva Hanlığı
+ Hokand Hanlığı
o Kazak Hanlığı
Çağatay'ın ulusundan doğan ülkeler
* Batı Çağatay Hanlığı
o Timur İmparatorluğu
+ Babür İmparatorluğu
Anadolu[ Göster ]
Selçuklular
Osmanlı İmparatorluğu(1299 - 1922)
Tarihi Türk devletlerin tam listesi için..
* Tarihî ve çağdaş Türk devletleri
* Türk Tarihi Kronolojisi
g • d
Osman Bey; Karacahisar,Bilecik,Yarhisar ve Mudurnu'yu almıştır. Beyliğe adını veren Osman Bey'dir. Osman Bey, Çobanoğulları Beyliği'nin vâsalı olarak akınlarda bulunurken, bu beyliğin Bizans'la anlaşması üzerine, bölgede Bizans üzerine akınlarda bulunanlar, etkinliklerini bu kez Osman Bey'in bayrağı altında sürdürdüler. Bu durum yavaş yavaş Osman Bey'i bağımsızlığa iten bir etken oldu.
Osmanlı Beyliği'nin genişlemesi, Marmara bölgesindeki büyük Bizans kentlerinden Bursa'nın 1326'da Osmanlı Beyliği'nin eline geçmesiyle sürdü. Bursa'nın alınışını göremeden o yıl ölen Osman Bey'in yerine geçen oğlu Orhan Bey zamanında da Osmanlı Beyliği'nin gelişmesi hızlandı.Para bastırarak Osmanlı beyliğini, Osmanlı Devleti haline getirdi. Bursa'nın ardından Marmara bölgesinin öteki büyük Bizans kentleri, İznik ve İzmit de Osmanlılar'ın eline geçti. Osmanlı ilerlemesini durdurmak isteyen ve başında Bizans İmparatoru III. Andronikos'un bulunduğu bir Bizans ordusu Pelekanon(Maltepe) denilen yerde bozguna uğratıldı (1329). Osman Bey döneminde, Osmanlı beyliği yalnız Bizans topraklarında genişlemişti.
Orhan Bey döneminde ise komşu Türkmen beyliklerinin topraklarında da genişlemeye başladı. Böylece Osmanlılar hem Karesi Beyliği'nin donanmasına, hem Rumeli'ye geçiş için önemli bir takım noktalara, hem de Rumeli topraklarını iyi tanıyan Karesi komutanlarına sahip oldular. Osmanlılar Rumeli'ye Bizans İmparatorluğu'nda Palaiologoslar ile Kantakuzenoslar arasındaki taht kavgalarından yararlanarak, 1354'te ayak bastılar. Osmanlılar'ın Balkanlar'da ele geçirdikleri ilk üs Gelibolu Yarımadası'nda Çimpe Kalesi oldu. Orhan Bey'in yerine oğlu I. Murat (1362 - 1389) geçti. Osman Bey ölünce yerine Orhan Bey geçti. Bizans o sıralarda iç karışıklıklar içindeydi. Kantakuzen, Orhan Bey'den, Çimpe Kalesi karşılığında yardım istedi. Orhan Bey, Bizans Tekfurlarını (vali) bozguna uğrattı ve Çimpe'yi Rumeli'ye geçişte üs olarak kullandı. İznik ele geçince Orhan gazi tuğrasının olduğu ilk osmanlı parasını bastırtarak, tarihteki ilk padişah oldu. Donanma ilk kez Orhan Bey zamanında kuruldu ve Osmanlı Beyliği, Osmanlı Devleti haline geldi. Yine Orhan Gazi zamanında, 6 yıl süren kuşatmanın ardından Bursa alınarak başkent yapıldı.